Aplicații

Schimbătoarele de căldură cu plăci brazate utilizează eficient energia, materialele și spațiul disponibil în HVAC și în aplicațiile industriale.

SWEP dispune de cea mai largă gamă de produse de pe piață și de un concept modular ce le permite să ofere soluții particularizate.

Încălzire rezidențială

Aplicațiile tipice pentru schimbătoarele de căldură cu plăci brazate SWEP sunt centralele termice, pompele de căldură și încălzire solară împreună cu alte tehnologii de încălzire descentralizate precum micro-sistemele de căldură și energie și pompele de căldură cu absorbție.

Centrale termice pe gaz

Schimbătoarele SWEP din gama E sunt optimizate pentru eficiență maximă în transferul de căldură apă-apă în sisteme cu presiuni scăzute și temperaturi medii. Prin transferul de căldură eficient și dimensiunile compacte atât pentru centrale cu condensare, cât și pentru modele fără condensare, schimbătoarele din această gamă sunt proiectate pentru cerințele specifice pentru producerea pe scară largă a centralelor termice pe gaz.

Gama E este una dintre cele mai eficiente de pe piață – aproape întreg materialul schimbătoarelor contribuie la transferul de căldură. Echipamentele pot fi echipate cu racorduri pentru diverse circuite sau bolțuri pentru montare pe un bloc hidraulic.

Pompe de căldură

Schimbătoarele SWEP lucrează eficient cu componentele unui sistem de pompe de căldură pentru a utiliza energia regenerabilă absorbită din sol sau din aerul ambiental pentru producerea apei calde pentru încălzire și a apei calde menajere. Flexibilitatea schimbătoarelor SWEP permite utilizarea lor în sisteme reversibile unde, de asemenea, pot fi folosite ca sisteme de răcire. Ele gestionează intervale de temperatură foarte apropiate pentru a scădea energia necesară pentru funcționarea compresorului cu scopul de a crește coeficientul de performanță al echipamentului.

Schimbătoarele SWEP pot fi echipate cu un sistem de distribuție pentru a îmbunătăți performanța și pentru a reduce riscul de îngheț atunci când funcționează ca vaporizatoare.

Pentru a le spori eficiența în cadrul pompelor de căldură aer-apă unele compresoare sunt echipate cu un racord economizor. Funcția de economizor răcește compresorul și mărește subrăcirea fluidului refrigerant. SWEP oferă o selecție standard de economizor pentru compresoarele Emerson Copeland EVI.

Încălzire solară

Datorită amprentei mici de C02, modelele SWEP sunt ideale pentru sisteme inteligente de încălzire solară.

Încălzirea solară are avantaje economice și ecologice evidente, întrucât energia furnizată este gratuită și regenerabilă. Atent proiectate, schimbătoarele de căldură SWEP oferă fiabilitate, eficiență și costuri minime de funcționare.

Încărcarea solară

Eficiența termică ridicată a schimbătoarelor SWEP maximizează randamentul energiei solare, oferind în același timp o barieră de siguranță.

Încălzirea apei calde menajere

Randamentul ridicat și timpul de reacție rapid al schimbătoarelor SWEP oferă acces instantaneu la apa caldă. Aceasta nu este stocată într-un rezervor, ci este produsă numai atunci când este necesar, astfel încât nu există riscul de formare al bacteriei Legionella.

Încălzirea piscinelor

Schimbătoarele SWEP din molibden sunt rezistente la apa potențial corozivă din bazin și o separă de componentele vulnerabile ale sistemului.

Aer condiționat

SWEP oferă o gamă largă de schimbătoare de căldură foarte eficiente, compacte și adaptabile pentru orice tip de chiller.

Chillere

Scopul unui chiller este eliminarea căldurii dintr-un lichid printr-un ciclu de refrigerare prin compresie de vapori sau prin absorbție. Vaporizatorul și condensatorul sunt părți esențiale într-un ciclu de compresie a vaporilor. SWEP oferă vaporizatoare și condensatoare foarte eficiente cu game dedicate pentru R410A, R134a și R407C. Aceste game au fost testate temeinic și verificate în laboratorul intern SWEP.

Conceptul SWEP de plăci AsyMatrix permite o configurație asimetrică a canalului. Iar pentru vaporizatoare și condensatoare acest lucru are ca rezultat o performanță termică ridicată, o reducere a scăderii de presiune pe circuitul apei și o încărcare redusă a agentului frigorific. Toate contribuie la soluții de aer condiționat mai ecologice.

Pe lângă vaporizatoare și condensatoare, SWEP oferă și o gamă largă de alte schimbătoare de căldură pentru chillere cu compresie de vapori:

 • Economizoare
 • Recuperatoare de căldură
 • Răcitoare de ulei
 • Sub-răcitoare

Încălzire centralizată

SWEP oferă schimbătoare de căldură cu plăci brazate de cea mai mare capacitate pentru încălzirea și răcirea centralizată. Compacte, fiabile și fără garnituri, schimbătoarele SWEP reduc în mod substanțial costurile de întreținere și instalare, sporind în același timp eficiența.

Costuri reduse pe tot parcursul ciclului de viață

Schimbătoarele de căldură SWEP cu plăci brazate oferă o gamă largă de capacități pentru sistemele de încălzire centralizată, precum și multe avantaje față de schimbătoarele de căldură shell & tube și cu garnituri folosite în trecut:

 • Compacte – ușor de instalat în locuri mici și mai puțin accesibile, ceea ce oferă economii mari în ceea ce privește timpul de instalare și costurile.
 • Rezistente – schimbătoarele SWEP sunt robuste și fiabile, fiind ermetice, compacte și testate cu heliu în laboratoarele SWEP.
 • Întreținere minimă – schimbătoarele SWEP nu au garnituri care să trebuiască înlocuire și sunt auto-curățate în mod normal datorită curenților foarte turbulenți. Iar în cazul aplicațiilor cu un risc ridicat de colmatare, atunci curățarea pe poziție este o soluție la îndemână, fără să fie necesară demontarea schimbătorului. Acest lucru reduce costurile cu forța de muncă și perioadele de nefuncționare și, prin urmare, duce la un cost mai mic al ciclului de viață.
 • Amprentă redusă de carbon – schimbătoarele SWEP sunt cea mai eficientă metodă de a transfera căldura de la un mediu la altul. Aproape 100% din materialul lor este utilizat pentru a transfera căldură, făcându-le să fie rentabile și mai durabile din punct de vedere ecologic.

Refrigerare

SWEP oferă o gamă completă de schimbătoare proiectate pentru a furniza cel mai mare coeficient de performanță și cel mai mic cost la nivelul întregului ciclu de viață. Segmentul cuprinde aplicațiile pentru supermarket și transport.

Supermarketuri

În supermarketuri este necesară răcirea pentru vitrinele frigorifice și pentru congelatoare. Schimbătoarele SWEP de căldură în plăci brazate îndeplinesc cu succes câteva funcțiuni în sistemele de refrigerare ale supermarketelor, precum: vaporizatoare, condensatoare, economizoare și subrăcitoare.

În ultimul deceniu am văzut, în paralel cu sistemele tradiționale DX, extinderea constantă a noilor tehnologii cu CO2 ca agent frigorific și ca mediu secundar de răcire. Sistemele pentru supermarketuri sunt împărțite în două niveluri de temperatură – MT și LT:

 • MT: dulapuri și camere frigorifice de la +6 până la 0 °C
 • LT: dulapuri și camere frigorifice de la -18 până la -24 °C

Transporturi

Schimbătoarele SWEP de căldură în plăci brazate sunt utilizate în sistemele de răcire a containerelor în care se transportă produse congelate sau răcite. Schimbătoarele SWEP sunt utilizate în mod normal ca economizoare pentru a îmbunătăți eficiența sistemului.

Sunt vizate două tipuri de transport:

 • Containere maritime
 • Camioane și tiruri

În aceste sisteme frigorifice principala provocare o reprezintă învelișul operațional mare al unităților. Temperatura necesară este de regulă între + 7 și -24 °C.

Motivul pentru instalarea acestor schimbătoare este legat de creșterea eficienței sistemului care poate fi atinsă cu aceste caracteristici suplimentare – o creștere care justifică creșterea complexității circuitului. Agenții frigorifici implicați sunt R134a și R404A. Sunt în curs de desfășurare studii de caz interesante și prototipuri folosind CO2 pentru a înlocui agenții frigorifici sintetici. În aceste cazuri se ia în calcul un ciclu transcritic.

Răcire industrială

Toate schimbătoarele SWEP au trasabilitate completă și funcționalitate verificată

Uscătoare de aer

O problemă comună a sistememelor de aer comprimat este coroziunea survenită în urma fenomenului de condensare, acest lucru provocând daune echipamentelor. SWEP poate furniza soluții de uscare a aerului care să prevină condensarea apei în sistemele pneumatice.

Putem furniza ambele tipuri de uscătoare de aer convenționale, cât și sistemul inovativ de uscare a aerului cu separator integrat. Cu soluțiile SWEP de transfer de căldură aerul este răcit de agentul refrigerant, vaporii de apă sunt condensați, iar umezeala este îndepărtată printr-o soluție compactă și economică.

Soluțiile unice SWEP de schimbătoare de căldură cu plăci brazate includ unitățile lor de uscătoare de aer cu separator integrat și configurațiile dual-over-two-pass (D2P). Aplicațiile pentru utilizatorii finali includ răcirea apă-apă, răcirea compresorului, recuperarea căldurii și condensatoare.

Vacuum și pneumatică

Schimbătoare de căldură cu plăci brazate sunt utilizate pentru aplicații precum încălzirea și răcirea apă-apă, răcirea compresorului, recuperarea căldurii și condensatoare.

Aplicațiile utilizatorilor finali includ industriile care utilizează tehnologii pneumatice sau de vid. Pompele de vid sunt utilizate în multe procese industriale și științifice, inclusiv procese compozite de turnare în plastic.

Industria prelucrătoare

În industria prelucrătoare schimbătoare de căldură SWEP cu plăci brazate sunt utilizate pentru încălzire, răcire și diverse aplicații cu abur. Soluțiile lor includ unitățile de înaltă capacitate B649 și B633 și modelele lor 100% din oțel inoxidabil.

Schimbătoarele SWEP operează în echipamente de producție și sisteme auxiliare dedicate în industrii prelucrătoare precum industria farmaceutică, produse alimentare și băuturi, industria chimică, industria petrochimică, polimeri și celuloză și hârtie.

Verifică întreaga gamă de schimbătoare de căldură
pentru diverse aplicații