Colmatarea schimbătoarelor

PROBLEMA: în timp circuitele hidraulice pot aduna rugină, calcar sau alte impurități. De exemplu rugina se depune la golirea circuitului hidraulic, iar calcarul se strânge dacă apa nu este dedurizată.

Acestea pot înfunda în timp schimbătorul de căldură. Iar asta va duce la o pierdere de performanță sau chiar la spargerea lui, caz în care costul înlocuirii poate fi foarte însemnat.

Aceasta este al doilea articol din seria noastră de recomandări. Prin aceste articole încercăm să te ajutăm să eviți greșelile și tacticile necinstite de vânzări atunci când alegi schimbătorul de căldură.

Găsești aici celelalte recomandări.

De ce este colmatarea o problemă

Pentru că întotdeauna duce la cheltuieli suplimentare. De exemplu în cazul unui chiller dacă schimbătorul de căldură se sparge, atunci costul de reparație este foarte mare – poate ajunge să coste la fel de mult ca un chiller nou.

Soluții de protecție

Filtrul Y

Există câteva opțiuni standard de protecție împotriva ruginii sau a altor impurități, una dintre acestea fiind filtrul Y.

Însă în timp am observat că sita din interiorul filtrului Y ruginește, iar ochiurile se măresc. Din cauza asta particulele de rugină sau alte impurități trec prin sită în schimbător.

Din acest motiv noi nu recomandăm filtrele Y ca modalitate de protecție împotriva impurităților.

Curățarea

Soluția standard împotriva depunerii calcarului este spălarea schimbătorului de căldură atunci când observăm că se înfundă.

Îți recomandăm, însă, să faci asta de cât mai puține ori posibil pentru că:

  • Soluțiile de curățare sunt foarte acide și riști ruperea plăcilor mai vechi care se uzează în timp;
  • Procedura de curățare este una minuțioasă și trebuie realizată corect;
  • Cu fiecare operațiune de curățare crește riscul de spargere a schimbătorului de căldură.

După curățarea lui cu soluție specială îți recomandăm să pui în circulație o soluție de neutralizare.

Separatorul de impurități

Noi credem că cea mai bună opțiune de protecție și prevenire împotriva ruginii și a altor impurități este instalarea unui separator de impurități (sau separator electromagnetic de impurități).

Am constatat că acest dispozitiv este mult mai eficient la eliminarea depunerilor decât filtrul Y. Iar noi îl folosim pentru aproape toate proiectele noastre fiindcă este mai sigură integrarea lui în locul filtrului Y sau în loc să realizăm numeroase proceduri de curățare.

Să luăm cazul unui chiller – pentru vaporizatoarele în plăci trebuie să instalezi cea mai bună protecție posibilă împotriva colmatării pentru a evita spargerea vaporizatorului. Asta pentru că riscul de spargere este mai mare decât în cazul altor componente ale chiller-ului, iar costurile pentru înlocuirea și repararea lui sunt de asemenea mai mari.

Noi credem că cei de la Caleffi oferă cele mai bune separatoare de impurități întrucât le-am testat eficiența și rezistența.

Le poți găsi la aproape orice distribuitor Caleffi, dar ți le putem furniza și noi. Așa că nu ezita să ne ceri o cotație.

Reține

  • Înfundarea unui schimbător de căldură duce întotdeauna la cheltuieli suplimentare
  • Este de preferat să cureți un schimbător de cât mai puține ori posibil
  • Separatoarele electromagnetice de impurități sunt cea mai bună soluție de protecție și prevenire împotriva ruginii și a altor impurități

Citește și restul recomandărilor