Cu garnituri vs. plăci brazate

PROBLEMA: unii distribuitori de schimbătoare de căldură susțin adesea că schimbătoarele cu garnituri sunt o soluție mai bună decât cele cu plăci brazate. Principalul lor argument este că în cazul înfundării sau spargerii poți demonta schimbătorul placă cu placă și să o speli sau să o înlocuiești pe cea ruptă.

Citește în continuare și îți vom arăta că nu este avantajos să faci asta.

Aceasta este al treilea articol din seria noastră de recomandări. Prin aceste articole încercăm să te ajutăm să eviți greșelile și tacticile necinstite de vânzări atunci când alegi schimbătorul de căldură.

Găsești aici celelalte recomandări.

Mai întâi e problema prețului

Ce evită unii distribuitori să-ți spună este că plăcile și garniturile în sine sunt foarte scumpe.

Iar când demontezi plăcile, atunci când le montezi la loc invariabil va trebui să înlocuiești și toate garniturile. Prețul lor poate ajunge până la 50% sau chiar 100% din prețul unui schimbător nou de căldură cu plăci brazate.

Apoi e vorba de eficiență

Transferul de căldură pentru schimbătoarele cu garnituri este mai slab decât în cazul celor cu plăci brazate. Practic modelele cu plăci brazate necesită mai puțin material pentru a fi produse, rezultând astfel un preț mai mic.

Schimbătoare cu plăci brazate au costuri de achiziție și de înlocuire mai mici ceea ce le face să fie soluția mai economică.

Iar eficiența lor bună pentru transferul de căldură le permite să fie mai compacte, deci vei avea nevoie de un spațiu mai mic pentru a le instala. Poți citi aici o argumentație detaliată a schimbătoarelor de căldură cu garnituri vs. modelele cu plăci brazate.

Și atunci de ce unii distribuitori continuă să le recomande

Este simplu, fiindcă sunt mai profitabile pentru ei – au un cost mai ridicat de achiziție și un cost ridicat pentru înlocuirea garniturilor.

Cu măsuri bune de protecție împotriva ruginei, calcarului și a altor impurități schimbătoarele de căldură cu plăci brazate reprezintă soluția mai economică și mai practică.

Iar dacă schimbătorul se înfundă, atunci îl poți curăța fără a fi nevoie să îl demontezi. Pentru asta trebuie să folosești o soluție de curățare adecvată și, foarte important, după curățarea lui va trebui să pui în circulație o soluție de neutralizare. Dacă se procedează corect această procedură nu prezintă riscul de spargere a schimbătorului.

Poți citi aici mai multe despre înfundarea unui schimbător de căldură, iar aici despre curățarea lui.

Reține

  • Ai toate motivele să alegi un schimbător de căldură cu plăci brazate în locul unuia cu garnituri
  • Există soluții dovedite pentru a preveni înfundarea schimbătorului
  • Costul de înlocuire al unui întreg schimbător cu plăci brazate este mai mic decât costul înlocuirii garniturilor și a plăcilor pentru un schimbător de căldură cu plăci cu garnituri

Citește și restul recomandărilor