Subdimensionarea schimbătoarelor

PROBLEMA: subdimensionarea schimbătoarelor de căldură este o tehnică de vânzare cunoscută și din păcate frecvent utilizată pe această piață.

Există companii care aleg să le subdimensioneze în ofertă cu 25-35% doar pentru a obține un preț de vânzare mai mic.

Aceasta este primul articol din seria noastră de recomandări. Prin aceste articole încercăm să te ajutăm să eviți greșelile și tacticile necinstite de vânzări atunci când alegi schimbătorul de căldură.

Găsești aici celelalte recomandări.

De ce ar subdimensiona unele companii schimbătoarele de căldură

Raționamentul lor este simplu – este foarte puțin probabil ca beneficiarul să verifice parametrii de funcționare ai schimbătorului de căldură după instalarea lui. Așa că în viziunea lor schimbarea parametrilor din fișa tehnică este un risc ce merită luat fiindcă vor avea un preț mai bun decât al concurenților din moment ce vor oferi un echipament mai mic.

Îți dăm un exemplu practic pentru a înțelege mai bine modul în care unii distribuitori profită de această practică.

Să luăm o aplicație cu un chiller și circuite terminale (convectoare) care trebuie intermediate de un schimbător de căldură.

Specificațiile sunt următoarele:

  • Capacitatea termică: 50 kW
  • Temperatura apei la intrare/ieșire pe circuitul primar: 7 °C / 12°C
  • Temperatura apei la intrare/ieșire pe circuitul secundar: 13°C / 8°C
  • Debitul pe circuitul primar: 8,586 mc / h
  • Debitul pe circuitul secundar: 8,591 mc / h
  • Pierderea maximă de presiune pe ambele circuite: 50 kPa

În acest caz programul de selecție ar indica modelul B120T cu 105 plăci. Aceasta este fișa tehnică.

Dar dacă mărim pe circuitul secundar temperatura apei la intrare/ieșire cu doar 0,5°C până la 13,5 ° C, respectiv 8,5°C atunci software-ul de selecție ar indica același model B120T, însă cu doar 89 plăci de data aceasta – cu 16 plăci mai puțin. Aceasta este fișa tehnică.

Această schimbare cu doar 0,5°C duce la un schimbător de căldură care este cu aproximativ 15% mai mic.

Totodată trebuie luată în considerare și suprafața totală de transfer de căldură – ea scade de la 13,6 m2 la 11,5 m2. Iar asta înseamnă că vei folosi un echipament mai puțin eficient și unul greșit conceput pentru specificațiile aplicație tale.

Ideea e că cei mai mulți clienți nu vor verifica parametrii schimbătorului de căldură. Dar chiar și dacă ar face-o, probabil s-ar gândi că o diferență de doar 0,5°C nu este una care să conteze și că nu este necesar ca parametrii echipamentului să fie exact la fel ca cei trecuți în fișa tehnică.

Dar crede-ne când îți spunem că este greșit să gândești așa. Acele 0,5°C duc la un schimbător subdimensionat care la rândul lui va duce la costuri suplimentare pentru electricitate și la o uzare prematură a chiller-ului și a pompelor.

Așa că nu trece cu vederea peste parametrii schimbătorului de căldură fiindcă în final asta se va dovedi costisitor.

Care sunt riscurile pentru tine, clientul final

  1. Aplicațiile tale vor consuma mai multă energie electrică
  2. Instalațiile tale (boilere, chillere, pompe etc.) se vor uza prematur
  3. Vei ajunge să cheltuiești mai mulți bani

Și atunci cum poți fi sigur de schimbătorul tău de căldură

Este foarte simplu de fapt – este de ajuns să ceri ca schimbătorul de căldură să aibă certificare AHRI și să ceri ca fișa tehnică să fie asumată în contract.

AHRI este cea mai mare organizație din lume care certifică echipamentele HVAC. Procedurile lor sunt foarte stricte – în orice moment pot selecta echipamente din fabricile certificate și le pot testa în laboratoarele lor proprii. Dacă parametrii obținuți în teste nu se potrivesc cu fișa tehnică atunci acel producător va pierde certificarea. Este atât de simplu și atât de dezastruos pentru producător.

Toate schimbătoarele noastre de căldură sunt verificate și certificate de către AHRI. Poți citi mai multe despre asta aici.

Reține

  • Ia în calcul riscurile subdimensionării schimbătorului de căldură
  • Subdimensionarea lui duce la creșterea cheltuielilor
  • Cere ca schimbătoarele de căldură să aibă certificarea AHRI și cere ca fișa tehnică să fie asumată în contract

Citește și restul recomandărilor